fbpx
Wie is

Wie is Jordy van der Star?

Zoals gezegd stellen de komende tijd de train-de-trainers zich voor. Jordy van de Star trapt af.

Mijn naam Jordy van der Star en ben 41 lentes jong, samenwonend en heb één prachtige lieve ondeugende zoon. Ik heb verschillende werkgevers gehad en op mijn 22ste een jaar de wereld over gereisd. De afgelopen 4 jaar heb ik als zelfstandige gewerkt in de bouw maar ben sinds kort weer werkzaam bij een aannemersbedrijf in Amsterdam. Verschillende hobby’s zijn de revu gepasseerd maar de bal rolt nu in een richting die vernieuwend is en uitdagender begint te worden. De hobby die mij nu bezig houdt is het trainingsvak dat eigenlijk is ontstaan door het voetballen van mijn zoon. Voetbal achtervolgt mij al m’n hele leven. Helaas beoefen ik de sport zelf niet meer. Mijn voetbalverleden is vroegtijdig tot een einde gekomen door blessure leed. Ik heb hier veel moeite mee gehad. Niet alleen het gemis van het spel maar ook de humor in de kleedkamer. De vriendschappen, die deze sport met zich meebrengt, zijn fantastisch. Daarom is een sport voor een ieder heel belangrijk.

Bij voetbalvereniging DCG heb ik het spelletje trachten te leren. Ik was geen ster maar had er veel plezier in. Toen ik een jaar of 12 was ben ik gestopt en heb ik andere sporten geprobeerd zoals judo, karate maar niks was zo leuk als een teamsport.
Jaren later ben ik weer in aanraking gekomen met voetbal door een paar vrienden die op de zaterdag bij DCG hun kunsten vertoonden. Veel oud-eerste elftal spelers speelden ook in dat team. Al snel in het seizoen scheurde ik mijn enkelbanden af en was mijn doel om weer lekker te ballen snel verkeken.
Door deze blessure ontstond de interesse om als keeper door te gaan. Ik keepte niet onverdienstelijk al zeg ik het zelf.
Door een aantal kampioenschappen werd het steeds serieuzer bij DCG zaterdag. Nieuwe keepers meldden zich aan en ik moest mijn meerdere erkennen.
Mijn oude blessure ging mij ook steeds meer parten spelen. Uit een MRI scan bleek dat ik meerdere botsplinters had en het kraakbeen was aangetast in mijn enkel. Een operatie was noodzakelijk. Toch bleef ik na de operatie betrokken bij de ploeg al was dit in een andere contex. Ik ging de keepers begeleiden en trainen.
Wij kwamen dat seizoen uit in de eerste klasse zaterdag en hadden het lastig. Als het goed gaat maak je vrienden en als het slecht gaat maak je verwijten naar elkaar en dan duurt een seizoen lang. Jammer genoeg viel de ploeg uiteen aan het einde van dat seizoen. Toch heb ik daar mooie herinneringen en vriendschappen aan overgehouden.

Na 2 jaar werd ik benaderd door een oud-ploeggenoot met het verhaal dat ze (Ajax) op zoek waren naar een keeper. Onze zoon was net geboren en ik was er niet zeker van of dit verstandig was met mijn enkel. Mijn vrouw overtuigde mij er toch van om deze kans te pakken want wie kan er nou zeggen dat hij bij Ajax speelt. Ik was om.

Ik heb 2 seizoenen in de zaterdag 3 en een jaar bij de veteranen met veel plezier gespeeld met als absolute hoogtepunt een trainingskamp in Barcalona inclusief wedstrijd tegen oud-Barca in de schaduw van Camp Nou en een diner met de aller grootste EL SALVADOR himself en zijn wederhelft. Dit is voor mij het absolute hoogtepunt uit mijn actieve voetbal verleden.

Op het moment dat je je schoenen aan de zogeheten wilgen hangt komt er toch altijd iets nieuws op je pad wat betrekking heeft met sport.
Zo is mijn zoon door aansturing van ons begonnen met voetbal bij VVZ. Op de woensdagmiddag onder leiding van Marco Bakker stond een aardig aantal nieuwe talenten hun skills te vertonen. Op de zaterdagochtend werd de Champions League gespeeld. Bloemetje plukken, dansje doen of achter elkaar aan rennen is natuurlijk net zoals in het echte voetbal vrij normaal. Zoals bij elke vereniging draait het om vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om het voor een ieder zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
De opa’s van mijn zoon gingen op de woensdagmiddag en zaterdagochtend trouw mee om te kijken en waar nodig Marco te helpen. Op een gegeven moment kwam mijn vader naar me toe met de vraag of ik de zaterdag wilden helpen omdat Marco graag bij zijn eigen kroost wilden gaan kijken. En zo geschiedde.
Doordat de groep mini’s groeiden en er een aantal ouders mij gingen helpen werd het als snel een geoliede machine.Toch komt het moment dat het vrij spel naar competitieverband wordt omgezet en ben je trainer van negen enthousiaste mannetjes. Hoe en waar moet je beginnen met dat leerproces? Internet bracht mij een eind op weg maar dat wil niet zeggen dat de groep dit ook zo oppakt. Al snel werd de groep enthousiast en ik raakte ook gedreven. Ik werd op een gegeven moment aangesproken door een docent van de KNVB die mij aan het werk zag met het elftal. Hij vertelde mij over de cursussen die de KNVB aanbood en dat ik daar eens naar moest kijken. Zo heb ik mij opgeheven voor een cursus. Voordat ik het wist zat ik op een avond met nog 21 cursisten over voetbal te praten. Hierdoor ben ik anders naar mijzelf maar ook naar de groep gaan kijken.
Ik bleef geïnteresseerd in het lezen over jeugdvoetbal en ben steeds meer gaan inzien dat geduld en ontwikkeling boven kampioenschap staan.

Richard Padt benaderde mij op een gegeven moment met het plan ‘kanjers van morgen’ waar hij en Hans Hopma zich mee bezig hielden en zochten iemand die het voetbal wilde oppakken met als rol ‘train de trainer’. Ik heb hier even over na moeten denken maar nam deze uitdaging aan. Wederom in het diepe gesprongen en na een jaar staat de basis aardig bij de onderbouw. Veel vormen die nu bij de onderbouw getraind worden zijn gerelateerd aan de leeftijd waar zij zich in bevinden. Dit zijn cyclussen van een aantal weken die in het verloop van het seizoen steeds een stapje hoger gaan als het elftal daar behoefte aan heeft.

Dit seizoen gaan 14 trainers de cursus pupillen doen zodat er nog meer voetbal-gerelateerd gewerkt gaat worden. Daar is ook een rol voor het damesvoetbal in weggelegd. Zelf pak ik de HJO C op bij de KNVB om mijzelf te blijven door ontwikkelen en VVZ zo van een goede jeugdopleiding kan voorzien.

Op naar een sportief en leerzaam seizoen.

Jordy van der Star.
TDT onderbouw VVZ

Over de schrijver

Redactie

Reageer

Klik hier om te reageren

Aanmelden lid

Sponsor

Aanmelden nieuwsbrief

Aankomende evenementen

Aankomende evenementen

Archieven