fbpx
Nieuws

Zondag 2 verpulvert record en geraakt in een vrije val.

Toen ik nog in Frankrijk vertoefde volgde ik via Voetbal.nl vanaf augustus dit seizoen (2023/2024) de verrichtingen van de Zondag 2. In de poulefase van de Beker wist het tweede niet tot de volgende ronde door te dringen. Eind september begon de competitie en vervolgens zag ik wekelijks verlies voorbij komen. Dat was ook niet zo gek toen ik zag dat er 5 spelers van het tweede van vorig seizoen bij het 1e stonden. Ik zag vorig seizoen die bui al hangen maar de technische staf, tot het bestuur aan toe verzekerde mij dat het allemaal goed zou gaan. Er was nog een -23 elftal en eventueel ook nog een – 19 team als back – up. Maar de tijd dat ik een talent bij het 1e of het 2e op 16 of 17 jarige leeftijd ontwaarde ligt al ver achter mij en mocht het zo zijn dan staan er veel betalende kapers langs de zijlijn.

Toen het tweede na 8 wedstrijden nog steeds puntloos was ging ik in mijn archief op zoek om te zien of dit al eerder was voor gekomen. En ja, ik vond iets vergelijkbaars. Het betrof het seizoen 1984 – 1985. Het tweede van, toen nog SV Halfweg, stond  na 9 wedstrijden ook stijf onderaan maar had wel 1 punt. Toen anno 2023 ook de 9e wedstrijd verloren werd er al een record gebroken. In 1985 kon de steven nog gewend worden. Een paar routiniers uit het toen bovenaan staande 3e elftal werden terug gehaald én er kwam een andere trainer. Resultaat: het 3e werd geen kampioen, het tweede degradeerde niet en eindigde zelfs nog op de 6e plaats. Maar heden ten dage heeft de vv Zwanenburg die mogelijkheden niet. Het ligt nu ook niet aan de trainer/coach. Het ontbreekt gewoon aan kwaliteit en als dan ook een meer jaren jeugdplan niets oplevert is het resultaat voorspelbaar. Toen ook de 10e wedstrijd, de laatste vóór de winterstop, teloor ging was de verpulvering van het record uit 1984 een feit. Na de winterstop ziet het er niet echt hoopvol uit. De eerste twee wedstrijden zijn tegen de koploper en de nummer drie. De 0 uit 12 ligt in het verschiet. Het is jammer, want sinds al die jaren na de fusie (2005) steeg het niveau steeds. Van res. 4e klasse naar res. 1e klasse en 3 jaar geleden op een haar na ook nog promotie naar de Hoofdklasse. Er is nu geen back – up meer voor het 2e en ook niet voor het 1e. Die is verdwenen toen een aantal jaren geleden het 3e elftal niet meer tot de selectie werd gerekend. Desondanks is het nog maar 3 jaar geleden dat het 3e elftal nog bovenin mee deed in de res. 3e klasse en op de deur van de  2e klasse klopte terwijl het 2e zelfs even koploper was in de 1e klasse. Maar helaas, het derde geraakte tussen de wal en het schip en toen dat elftal toestemming kreeg om tot de Zaterdag 1 omgetoverd te worden is de teloorgang bij de zondag teams ingezet. Het huidige 3e (voormalig 5e) werd vorig seizoen door de club zelf al terug gezet naar de res. 4e klasse maar zelfs dat was te hoog gegrepen dus volgde degradatie naar de 5e klasse.  

Voetbal is niet meer sport nummer 1. Als je jong bent is gamen boeiender. Zo rond je 16e  of 17e jaar zijn er de nodige feesten. Voetbal? Menig speler houdt het al zo rond zijn 27e voor gezien. Als dan ook de KNVB elke prestatiedrang wegmoffelt met “kwart” veldjes voor de jeugd, “halve” veldjes op een leeftijd waarop voorheen al op een heel veld werd gespeeld, halve competities en allerlei fases tot de veteranen aan toe laat het gevolg zich raden.  Ook de JR – Academy, die de club het nodige kost, kan die steven niet wenden.

De vv Zwanenburg wordt een zaterdag club. Net te laat, want de tijd dat je van de 3e klasse op zondag naar de 3e klasse op zaterdag kon overstappen is voorbij. Volgend seizoen begint onze zondagselectie dus in de laagste klasse op zaterdag. Het 1e zakt van de 3e klasse naar de 5e klasse en het 2e maakt een vrije val van res. 1e klasse naar de 5e klasse. Gezien de kwaliteit een realistische stap want voor verdere degradatie hoeft  niet gevreesd te worden. De reuring verplaatst zich naar de zaterdag waardoor de zondag een sfeerloze saaie dag zal gaan worden. Dat wordt niet alleen voor mij, maar ook voor vele anderen even wennen. 

Ik zal de afgelopen 18 mooie jaren met de zondagselectie koesteren.  

Over de schrijver

Arie Keuning

1 reactie

Klik hier om te reageren

 • Beste schrijver,

  Ik heb dit seizoen veel wedstrijden gezien van het 2e elftal, ik weet niet hoeveel jij er heb gezien, maar ze hebben veel goede wedstrijden of delen van wedstrijden gespeeld.
  Er zijn wedstrijden waarin ze echt “genaaid “ zijn door de scheidsrechter en er zijn wedstrijden geweest waarin ze echt verdiende om te winnen, door goed te spelen.
  Ik snap dat ze tegenwoordig andere prioriteiten hebben, maar wat ik ook jammer vind is dat oudere spelers al snel zeggen “ik ga niet met die jonge jongens spelen, dan stop ik nog liever “

  Ik denk dat het grote probleem is dat we gewoon een dorpsclubje zijn met mooie plannen maar te weinig kwaliteit, ik wens de club veel succes op de zaterdag maar ik houd mijn hart vast.

  Een vader, toeschouwer en oud jeugd trainer.

Aanmelden lid

Sponsor

Aanmelden nieuwsbrief

Aankomende evenementen

Aankomende evenementen

Archieven