fbpx
Nieuws

Er mag weer gevoetbald worden, kijk hier naar de informatie vanaf 26 januari

Eindelijk mogen we weer! Na twee afgebroken seizoenen kan de competitie weer worden hervat.

Wat gaat vanaf vandaag, 26 januari, veranderen binnen het voetbal, veld en zaal?

Twee seizoenen lang hebben we de competitie niet uitgespeeld en geen promotie/degradatie op basis van een volledig seizoen kunnen toepassen. Het doel voor de KNVB is om dit seizoen wel een eindrangschikking en een promotie/degradatie toe te kunnen passen op basis van sportieve prestaties. Echter het voetbal heeft in de categorie A langere tijd stilgelegen, hierdoor zijn reguliere speeldagen uit de 1ste competitiehelft komen te vervallen. Daarnaast zijn er nog veel teams die nog wedstrijden moeten inhalen uit de 1ste competitiehelft. Er zijn ook nog veel onzekerheden ten aanzien van corona en mogelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan. Om voldoende ruimte te hebben om de competities goed uit te spelen en met de mogelijke onzekerheden om te gaan, zien we ons genoodzaakt om de competities in de verschillende categorieën aan te passen. Hieronder vind je een overzicht wat dit voor de verschillende categorieën betekent.

Veld

Categorie B veldvoetbal (oftewel de meeste VV Zwanenburg teams)

Alle categorieën in het veldvoetbal (senioren, junioren en pupillen) gaan aankomend weekend 29/30 januari starten met het reguliere programma. De speeldagenkalender blijft voor deze categorie ongewijzigd.
De wedstrijden die bij de pupillen eerder gespeeld hadden moeten worden in de 3de fase komen te vervallen. Inhaalwedstrijden voor de junioren en de senioren worden zoveel mogelijk gepland in inhaalweekenden om zoveel mogelijk de competities uit te spelen.

Bekervoetbal veld- en zaalvoetbal

Voor alle categorieën komt het bekervoetbal te vervallen, behalve de landelijke beker zaalvoetbal mannen en vrouwen. De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen. We geven de prioriteit voor het uitspelen van de competities in de categorie A om te komen tot een goede promotie en degradatie. In de categorie B geeft de beker eveneens een te grote druk op de benodigde speeldagen die van belang zijn voor het uitspelen van de competitie.

Categorie A senioren mannen en vrouwen veldvoetbal (m.u.v. Pure Energie Eredivisie en beloften vrouwen en onder 23 mannen), deze teams starten vanaf volgend weekeinde!

De KNVB neemt over de wijze waarop deze competities zullen worden uitgespeeld op vrijdag 28 januari een definitief besluit. Vanwege het feit, dat wij ons grote zorgen maken of deze competities met volledige nacompetitie nog afgewerkt kunnen gaan worden, worden op dit moment de scenario’s nader bekeken. Ons uitgangspunt is dat we een grote mate van zekerheid moeten hebben om dit seizoen promotie en degradatie door te voeren. Een 3e seizoen zonder eindrangschikking vinden wij onaanvaardbaar.

In ieder geval zullen vanaf het weekend 5/6 februari de eerste inhaalwedstrijden worden vastgesteld.

Categorie A jeugd veldvoetbal en onder 23 mannen

Doelstelling voor deze competities is om op korte termijn tot afronding van de najaarscompetitie te komen. Voor komend weekend, 29 en 30 januari, zijn de eerste inhaalwedstrijden al ingepland en de wijze van afronden van de najaarscompetitie kan per competitie verschillen. Gezien de grote verschillen in aantal wedstrijden tussen de verschillende teams, zal de komende weken duidelijk worden, wanneer we concreet verwachten deze competities af te kunnen ronden.

Op basis hiervan kan dan worden bepaald hoe de voorjaarscompetitie kan worden vormgegeven. Naar verwachting zullen we medio februari (na het weekend van 12 februari) met nadere informatie komen over de opzet van de voorjaarscompetitie en de daaraan gekoppelde speeldagenkalender.

Zaal

Categorie A senioren mannen en vrouwen zaalvoetbal (m.u.v. eredivisie mannen en vrouwen)

De competities gaan hervat worden met een beperkt inhaalprogramma vanaf 31 januari. De eerste volledige speelronde van de 1ste competitiehelft wordt ingehaald vanaf 7 februari.
Gezien het aantal beschikbare speelmomenten is de druk om een nacompetitie te spelen te groot. Dit heeft ons doen besluiten om voor de categorie A senioren mannen en vrouwen te kiezen om alleen de competitie uit te spelen zonder nacompetitie. Dit betekent dat de promotie/degradatie regeling aangepast wordt. Deze aangepaste promotie/degradatie regeling zal gecommuniceerd worden vóór de hervatting van de competitie.

De aangepaste speeldagenkalender is te vinden op Speeldagenkalenders zaal | KNVB

Categorie B jeugd en senioren mannen en vrouwen zaalvoetbal

De senioren in het zaalvoetbal gaan aankomende week, vanaf 31 januari starten met het reguliere programma.
De junioren in de B-categorie van het zaalvoetbal zijn heringedeeld en spelen het seizoen uit in een nieuwe poule.
De speeldagenkalender is voor deze categorieën gewijzigd en is te vinden op: Speeldagenkalenders zaal | KNVB

Extra informatie

Uitstel wedstrijden door corona

Voor de wedstrijden van komend weekend gelden de voorwaarden die staan op: Wat te doen bij afgelastingen door corona? | KNVB.

Terugtrekking door CTB zaalvoetbal

Aan de herstart van de zaalvoetbalcompetities zit wel één voorwaarde voor het zaalvoetbal, namelijk voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) vereist. Tevens zijn mondkapjes verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten.
In het najaar gaven wij teams de mogelijkheid om tijdelijk `on hold` gezet te worden indien zij geen CTB wilden/konden laten zien.  Nu het CTB langer verplicht blijft, zien wij ons genoodzaakt met deze tijdelijke regeling te stoppen.
Teams die niet op vertoon van een CTB kunnen/willen spelen, bieden wij de mogelijkheid om zich zonder kosten terug te trekken. Dit betekent echter wel dat het team, zoals in de regelgeving vermeld staat, automatisch degradeert.
Indien jouw vereniging een team wil terugtrekken, en je hebt dit nog niet gedaan, dan het verzoek om zo snel mogelijk een bericht te sturen naar contact@knvb.nl. Terugtrekkingen die later dan vrijdagmiddag 28 januari 17.00 uur plaatsvinden zullen behandeld worden als een reguliere terugtrekking.
Teams die zich niet terugtrekken, doen automatisch mee aan de herstart van de competitie en geven aan een CTB te kunnen overleggen bij de sporthal.

Publiek bij wedstrijden

Het publiek is weer welkom bij de wedstrijden en trainingen. Voor het zaalvoetbal moet publiek boven de 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs laten zien. Daarnaast geldt voor zowel het veld- als het zaalvoetbal dat het publiek 1,5 meter afstand moet houden en bij het verplaatsen in de kantine of de sporthal een mondkapje op hebben. Het publiek dient uiterlijk om 22.00 uur de sportaccommodatie te hebben verlaten.

Sportkantines

Voor en na de wedstrijden is het weer mogelijk om elkaar te ontmoeten en een drankje te drinken in de kantine. Hiervoor gelden wel weer de inmiddels bekende regels:

 • 1,5 meter afstand 
 • Kantines moeten uiterlijk om 22.00 uur sluiten 
 • Iedereen vanaf 18 jaar dient een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs te laten zien
 • Een vaste zitplaats is verplicht 
 • Bij het verplaatsen in de kantine is een mondkapje verplicht 
 • Kantinemedewerkers dienen ook een mondkapje te dragen 
 • Bij een afhaal mogelijkheid vervalt de plicht voor het coronatoegangsbewijs en het mondkapje

Coronatoegangsbewijs

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder:

 • In de sporthal voor het zaalvoetbal, zowel voor het trainen als voor wedstrijden.
 • In de kleedkamers, toiletten en de kantine 

Er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, op het veld of in de sporthal, en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op: 

 • Binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten 
 • Binnenfaciliteiten zoals kleedkamers en de kantine

Over de schrijver

Redactie

Reageer

Klik hier om te reageren

Aanmelden lid

Sponsor

Aanmelden nieuwsbrief

Aankomende evenementen

Aankomende evenementen

Archieven