fbpx
Nieuws

Blessures en verantwoordelijkheid

Voetbalblessure

Een van de meeste vervelende aspecten van sport is de kans tot het oplopen van een blessure. Soms alleen een pijnlijke plek, soms wat erger en soms ernstig.
De verantwoordelijkheid hiervoor ligt uiteindelijk natuurlijk bij (de ouders van) de sporter, maar in de praktijk is de trainer, coach of teammanager toch degene van wie een eerste beoordeling wordt verwacht; Doorspelen? Wisselen? Toch maar door een medisch deskundige laten beoordelen?

Soms vindt de sporter dat het wel kan, betreft het net diegene die niet zo’n hoge pijngrens lijkt te hebben, zijn ouders niet in de buurt of willen we toch wel graag de wedstrijd winnen…. Soms schrikken we van het trauma, worden we afgeleid door verwondingen of missen we simpelweg kennis om na te gaan of het ernstig is of niet. De eerste keuze van wel of niet verder spelen, wel of geen verdere (snelle) actie ondernemen, kan bepalend zijn voor het uiteindelijk herstel en in sommige gevallen de uiteindelijke gezondheid van de sporter op langere termijn, niet iets om je in te vergissen.

Opvallend genoeg is er echter veelal weinig kennis bij coaches en trainers in relatie tot het herkennen en erkennen van blessures. Ernstig? Niet ernstig? Spoedeisend?
Eigen ervaring en gezond verstand blijken niet altijd een beste raadgever, heel regelmatig worden klachten, blessures of trauma’s onjuist beoordeeld in hun ernst en onderschat of juist overschat.

Als medisch partner van VV Zwanenburg zal Fysio Cura Plaza een drietal clinics “First Aid In Sports” organiseren met als doel een bijdrage te leveren aan een veilig sportklimaat. Verduidelijking van de achtergrond, te maken (belangrijke) keuzes en te nemen maatregelen bij onverhoopte blessures en onderscheid maken tussen ernstig, minder ernstig en spoedeisend zullen hierbij centraal staan.

Ten onrechte worden de clinics vooraf wel eens “een soort BHV / EHBO cursus” genoemd, echter is door deelnemers beaamd dat het meer is, specifieker, wellicht complexer gezien sportambities, prestatiewensen en gedrevenheid.

De coaches en trainers die hebben deelgenomen zijn naar eigen zeggen na de clinics beter uitgerust om adequaat te reageren op kleine en grote, ernstige en minder ernstige blessures en beter in staat onverhoopte vertrekkende gevolgen te beperken. Bovendien zijn zij aan het denken gezet over het hoogste doel, blessurepreventie!

Een mooie stap naar een veiliger sportklimaat en meer vertrouwen in die situaties die verantwoordelijkheid vereisen!

Bas Besselink Sportfysiotherapeut

Meld je nu voor de 3e clinic

Over de schrijver

Redactie

Reageer

Klik hier om te reageren

Aanmelden lid

Sponsor

Aanmelden nieuwsbrief

Aankomende evenementen

Aankomende evenementen

Archieven