Hercules Zaandam -Zwanenburg – Een superstunt  van Zwanenburg in Zaandam.

Het eind is in zicht voor Zwanenburg in het zondagvoetbal en ook voor de schrijver van deze verslagen. Mogelijk komt er nog een klein toetje, in de vorm van de nacompetitie voor lijfsbehoud of tegen degradatie. Of dat allemaal live gevolgd gaat worden door ondergetekende, hangt af van de speeldata. Eind juni  is er een vakantie gepland en daarna is het na 10 jaar verslagen schrijven voor Zwanenburg 1 over en uit en is de pen leeg.

Vandaag was er de laatste uitwedstrijd van dit seizoen in de reguliere competitie. De speelplek was Zaandam en de tegenstander Hercules Zaandam. Een tegenstander waar onze mannen het vaak lastig tegen hebben en weinig punten van hebben gepakt. Het was dus vandaag best spannend, want eigenlijk wilden we boven de streep blijven. En om zeker te zijn van een plek boven deze streep moesten we eigenlijk minimaal een punt behalen. Zo kon de concurrentie ons niet meer inhalen om op plek 13 te eindigen. Wel om iedereen niet langer in spanning te houden. Het werd zelfs meer dan dat en we zorgden voor een sensationele stunt door met goed voetbal de thuisploeg op een 0-3 nederlaag te trakteren. Opnieuw moest Zwanenburg starten met een aangepast team. Afwezig Kevin Verhoeve en Louis Elbertse en geblesseerd en niet in staat om een hele wedstrijd te spelen, Niels Oostwouder en Tom van Moorsel. Dus weer een basisplek voor Robin Poelsma en Matthijs Kamminga als linksback. Verder Jurrian te Hoonte centraal op het middenveld en Jordy Vierbergen, niet geheel fit, in de spits op 9.

De herinneringen aan bezoeken waren dus allesbehalve positief en dan hebben we het nog niet eens over de grensrechter van Hercules. Dat is een grensrechter die punten pakt voor de club en meer ziet dan de scheidsrechter. Helaas was de scheidsrechter van vandaag na een helft achter de manier van werken van de grensrechter en ging hij niet meer in op zijn vlaggen. Zwanenburg begon prima en er kwamen direct een aantal kleine kansen voor Zwanenburg. Het geluk was echter nog niet aan onze kant en dus kon Hercules ook wat in de wedstrijd komen. Toch bleef de wedstrijd leuk en gelijk op gaan en was Zwanenburg heel alert. In de 25e min moesten we een verlies incasseren, want Wouter Mulder moest met een blessure van het veld en zo moest de niet geheel fitte Tom van Moorsel na 25 minuten al in de ploeg komen. Dat was gelukkig niet een verzwakking. De blessure van Tom van Moorsel was eigenlijk niet zichtbaar en zijn inzet was zeer goed. Mogelijk zijn de reacties vanavond pijnlijker. De eerste helft bleef leuk, met zo af en toe een vleugje zomeravondvoetbal. Voor de rust weet Zwanenburg te scoren, maar jammergenoeg gaat het feest niet door, in verband met buitenspel. Voor de rust krijgt Hercules ook nog een paar kleine mogelijkheden. De rust wordt echter gehaald met een 0-0.

Na de rust gaat het in eerste instantie weer gelijk op. Maar beide ploegen willen wel tot scoren komen. Hercules krijgt in de 2e minuut na rust een grote kans. Een inzet van Hercules komt op de paal en daarna in de handen van de prima keepende René Jonker. Hij zorgt voor de rust en heerst vooral bij hoge ballen. Andere gevaren zijn er vandaag niet, op de super redding in de 62e minuut na en dus is een clean sheet een terechte beloning. Ook de verdediging speelt sterk en met name Matthijs Kamminga speelt heel goed als gelegenheids linksback. Maar er zijn meer uitblinkers en eigenlijk verdient de hele ploeg een dikke pluim. Na de grote kans voor Hercules, komt Zwanenburg aan de beurt en wij zien dat onze mannen wel een kans direct afmaken. Een lange bal van achteruit komt bij Luca van Dijken en die weet de keeper van Hercules met een goede inzet te verrassen. 0-1 en zeer zeker niet eens onverdiend. Daarna gaat de wedstrijd door en gaat Hercules meer druk zetten. Zwanenburg moet eigenlijk te veel naar achteren en dat is niet echt een kwaliteit die we echt goed kunnen uitvoeren. Toch kunnen we stand houden en ook nog regelmatig zelf voor gevaar zorgen. Als Hercules  in de eindfase nog meer druk gaat zetten, krijgt Zwanenburg meer ruimte en zo weet Nigel Zwarts een uitbraak te verzilveren met de 0-2. Daarna is de wedstrijd eigenlijk gespeeld en probeert Hercules nog  een eretreffer te scoren, maar Zwanenburg geeft geen krimp meer en komt zelfs nog op 0-3 in de extra tijd. Tom van Moorsel straft een fout van de Hercules keeper vakkundig af

Een leuke verrassing dus en nu in de laatste drie wedstrijden al 7 punten. Komende zondag gaan we de reguliere competitie afsluiten met een laatste thuiswedstrijd tegen RKEDO. We rekenen op winst en dan komt er toch nog een beetje kleur op de wangen.

Man of the Match

Eigenlijk zou iedereen vandaag een topscore verdienen en 3 punten aan zijn totaal moeten toevoegen, maar dat zou niet fair tegenover de onbetwiste verrassing van deze wedstrijd. Matthijs Kamminga had al een keer eerder gespeeld als linksback, maar in deze wedstrijd was hij de onbetwiste uitblinker en een ware openbaring. Daarnaast was Nigel Zwarts weer constant een ware plaag voor zijn tegenstander en was het de tomeloze inzet van Luca van Dijken die veel aanvallen van Hercules brak. Maar ook de concentratie en scherpte bij Robin Poelsma en Melle de Graaf viel op, terwijl keeper René Jonker alle situaties de baas bleef en vooral in de 62e minuut dus sterk optrad door een doorgebroken tegenstander knap de weg te versperren en zo opnieuw bepalend was. Nu voorkwam hij de gelijkmaker, terwijl hij vorige week bij een 0-1 achterstand de 0-2 voorkwam bij een scrimmage in het doelgebied. Ook Camiel Kesbeke speelde goed in het defensieve gedeelte, maar daarnaast was hij weer erg sterk in het opkomen en vond hij regelmatig de combinatie met broer Silvian. Ook de acties van deze Silvian waren een plezier voor het oog. Dan nog twee sterkhouders op het middenveld. Zowel Jurrian te Hoonte als Tom van Moorsel speelden een hele goede wedstrijd en de laatste beloonde zijn goede spel in de extra tijd nog met een doelpunt, Ten slotte nog aanvoerder Jordy Vierbergen. Een blessure zorgt er al een paar weken voor dat hij niet voluit kan, maar zijn aanwezigheid blijft belangrijk.

Resumerend was het een leuke en vooral fijne middag, met een mooi resultaat.